Tussenkomst Clintel in rechtszaak Milieudefensie vs. Shell

Clintel gaat zich mengen (tussenkomst dan wel voeging) in wat Milieudefensie de klimaatzaak van de eeuw noemt. Milieudefensie won vorig jaar in eerste aanleg deze “algemeen belangactie”. De rechter beval Shell om in 2030 45 procent minder CO­2 uit te stoten in de hele keten, dus inclusief de eindproducten die de consumenten van Shell afnemen. Shell besloot daarop in hoger beroep te gaan bij het Gerechtshof.

Clintel, dat pleit voor een open klimaatdebat en voor een rationeel en betaalbaar klimaatbeleid dat rekening houdt met meer belangen dan alleen het ‘klimaatbelang’, is verbijsterd over het vonnis. Zo staat er maar liefst 39 keer de term “gevaarlijke klimaatverandering”, terwijl dit begrip in de IPCC-rapporten niet voorkomt. Het lijkt er sterk op dat Shell zich inhoudelijk niet wilde of durfde te verweren, uit angst voor haar publieke imago. Clintel heeft daarom op maandag 10 oktober 2022 bij het Gerechtshof in Den Haag een verzoek ingediend om als derde procespartij tussen te komen in deze zaak.

Clintel laat zich in deze zaak bijstaan door Jurjen de Korte en Geert Wilts van OSK Advocaten uit Amsterdam. Daarnaast is milieujurist Lucas Bergkamp, die al jaren schrijft over klimaatrechtszaken, onder andere voor Wynia’s Week, als adviseur betrokken bij de zaak.

Op deze pagina houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Persbericht verstuurd
Op woensdag 12 oktober 2022 hebben we een persbericht verstuurd naar ruim 1600 persadressen in Nederland. De intro luidt: “Stichting Clintel heeft begin deze week bij het Gerechtshof in Den Haag een vordering ingediend voor tussenkomst in het hoger beroep van Shell tegen Milieudefensie. Vorig jaar bepaalde de rechter dat Shell in 2030 45 procent minder CO­2 uit moet stoten in de hele keten. Clintel vindt dat beide partijen een vertekend beeld van de klimaatwetenschap hebben gegeven en wil dat in het hoger beroep rechtzetten.” Lees het hele persbericht hier.

De Telegraaf besteedt vandaag aandacht aan onze zaak (€). „Het eerste vonnis schetst een verkeerd beeld van de klimaatwetenschap en schaadt burgers en bedrijven in Nederland”, verklaart Clintel-directeur Marcel Crok.

Vordering ingediend
Op maandag 10 oktober 2022 heeft OSK Advocaten (Amsterdam) namens Clintel een vordering ingediend bij het Hof in Den Haag tot tussenkomst (of voeging) in het hoger beroep van de Milieudefensie-Shell zaak. U kunt de vordering hier downloaden.