Verklaring over wetenschap en klimaatbeleid – de zaak Shell – Milieudefensie aanhangig bij Gerechtshof Den Haag
Wetenschap is een fundament van de moderne samenleving en kan de wetenschappelijke basis leveren voor het maken van beleid door de overheid en ondernemingen. Op het gebied van klimaatverandering wordt de op wetenschap gebaseerde beleidsvorming echter bedreigd, omdat de stand van de wetenschap vaak verkeerd wordt voorgesteld met het oog op het promoten van voorstellen voor het gewenste klimaatbeleid. Als gevolg hiervan is beleid ineffectief, onnodig duur en veroorzaakt het veel nadelige bijwerkingen.
Klimaatbeleid wordt gemaakt op internationaal niveau (het UN Framework Convention on Climate Change), regionaal niveau (de 'Green Deal' van de Europese Unie) en op nationaal niveau (alle EU-lidstaten, inclusief Nederland). Tal van ondernemingen leven klimaatwetten na en voeren daarnaast aanvullend klimaatbeleid.
Rechterlijk klimaatbeleid
In Nederland wordt het klimaatbeleid van de overheid en van ondernemingen nu ook door de rechter gemaakt: eerst in Urgenda tegen de staat, nu in Milieudefensie et al. tegen Shell. Dit heeft geresulteerd in een verdere uitholling van het ideaal van wetenschappelijk onderbouwd beleid met alle gevolgen vandien.
De uitspraak van de rechtbank Den Haag (beschikbaar op https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2021:5339) baart mij zorgen. De stand van de klimaatwetenschap wordt door de rechtbank verkeerd begrepen – er is geen sprake van "gevaarlijke klimaatverandering" in enige wetenschappelijk coherente zin. Zoals de World Climate Declaration (beschikbaar op https://clintel.org/wp-content/uploads/2022/04/WCD-version-042722.pdf) stelt: 'er is geen klimaatnoodtoestand'.
Op basis van onjuiste ‘feiten’ die zouden zijn afgeleid van de klimaatwetenschap, kwam de rechtbank Den Haag tot conclusies die geen basis hebben in de wetenschap. In deze zaak werd aan Milieudefensie en vijf andere milieuorganisaties de behartiging van de klimaatgerelateerde belangen van alle “ingezetenen van Nederland" toevertrouwd, terwijl de belangen van alle andere wereldburgers geheel niet werden vertegenwoordigd.
Ik ben van mening dat het van cruciaal belang is dat rechters op een onbevooroordeelde manier en volledig worden geïnformeerd over de stand van de wetenschap die relevant is voor uitspraken met betrekking tot klimaatbeleid, of het nu gaat om staats- of ondernemingsbeleid. Alleen als rechters beslissen op basis van een goed begrip van de stand van de wetenschap en de relevante wetenschappelijke kwesties, kunnen zij vorderingen voor klimaatmaatregelen goed beoordelen.
Verklaring en machtiging
Ik heb begrepen dat Clintel toelating zal vragen om deel te nemen (middels tussenkomst, voeging en/of verzet) aan het hoger beroep in de zaak Shell - Milieudefensie die aanhangig is bij het Gerechtshof Den Haag. In dat verband geef ik de volgende verklaringen en machtigingen af:
Δ